Zapisz się już dziś, otrzymasz 7% na pierwsze zakupy. Zapisz się

Doradzamy i inspirujemy

Baśniowe święta

10 - 12 - 2013
Kulinaria

Dziś po raz pierwszy proponujemy Wam wypiek, w którym… wygląd jest ważniejszy od smaku. Dziś chodzi o to, żeby spędzić w kuchni i okolicach sporo czasu, mieć frajdę z pracy, a na koniec mieć wyjątkową ozdobę świątecznego stołu. Jeszcze fajniej, jeśli szukacie pomysłu na kreatywną zabawę z dzieckiem. Jeśli macie ochotę przenieść się do krainy bajek i zbudować chatkę z piernika – oto instrukcja dla Was.

Przepis na pierniki, z których powstanie domek nie jest zbyt skomplikowany. Nie jest też aż tak kosztowny, jak składniki na ciasto oparte na miodzie i leżakujące tygodniami. Samo przygotowanie ciasta i poszczególnych elementów domku zajmuje chwilę, nieco dłużej trwa wypiek, najwięcej frajdy sprawia dekoracja, a najtrudniejsze jest sklecenie wszystkiego w jedną całość.

Przygotujmy składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 250g margaryny
  • 7 łyżek płynnego miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 5 łyżek przyprawy do piernika
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru

Pracę znacznie ułatwi nam też przygotowanie wykrojów – wytnijcie z kartonika ściany i dach według poniższego schematu. Potrzebna będzie też szpryca do lukrowania (względnie mocna torebka foliowa, z której odetniemy końcówkę rogu).

Mąkę, cukier i sodę mieszamy ze sobą w misce. Margarynę topimy w garnku i dodajemy do niej cukier, miód, przyprawę i kakao. Gdy cukier się rozpuści, wlewamy masę do suchych składników i dokładnie je mieszamy. (Możemy użyć miksera, lub wyrobić ciasto ręcznie.) Jeśli ciasto będzie się lepić do rąk – dodajmy odrobinę mąki. Gotową masę rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm i wykrawamy z niej poszczególne elementy domku. (Jeśli chcemy by domek miał okna i drzwi – np. żeby włożyć do niego świeczkę, musimy wyciąć je teraz. Gotowy piernik jest zbyt twardy, by w nim rzeźbić.) Elementy domku wykładamy na wysypaną mąką blachę. Pierniczki pieką się przez 12 min. w temp. 180C. Po wyjęciu powinny stygnąć przynajmniej przez 5min. – inaczej mogą się pokruszyć przy zdejmowaniu ich z blachy.

 

 

Tak przygotowane ściany i dach dekorujemy lukrem. Przygotowujemy go przez dokładne wymieszanie białka (utarcie go) wraz z cukrem pudrem. Lukier nie może mieć w sobie grudek. Następnie zostawiamy je do zastygnięcia ozdób.

 

 

Po niedługim czasie (lukier z białka i cukru zastyga dość szybko) przystępujemy do ostatniej czynności – budowy. Poszczególne elementy sklejamy ze sobą używając dość dużej ilości lukru. (Być może trzeba będzie go dorobić.) Całość najlepiej jest ustawić na dużej desce kuchennej, lub innym stabilnym ale też mobilnym podłożu. Najpierw sklejamy cztery ściany, dach dokładamy dopiero, gdy reszta jest już związana. W trakcie zastygania konstrukcji wskazana jest kreatywność – ścianki trzeba czymś podeprzeć, świetnie sprawdzają się wszelkiego rodzaju pudełka.

 

To już w zasadzie wszystko. W domu pachnie piernikiem, dzieci są zachwycone, my pękamy z dumy, a po świętach domek (o ile nie złapie zbyt dużo kurzu) będzie można zjeść.

Zgłoś błąd

Pomóż nam udoskonalić nasz sklep!

Chcąc sprostać Państwa oczekiwaniom i stale rozwijać sklep Krainaobrusow.pl, zachęcamy do zgłaszania wszelkich uwag, problemów, a także nowych funkcjonalności, które Państwa zdaniem ułatwią dokonywanie zakupów w sklepie. Jesteśmy otwarci na nowe propozycje!
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej